top of page
IMG_8194.jpg

Workshops
Camperfactory

Wanneer je nog alles moet leren over het ombouwen van je eigen busje is de overload aan (tegenstrijdige) informatie die online staat vaak overweldigend. Wil je zonder stress zelf je ombouw uitvoeren, dan is Camperfactory dé oplossing voor jou! Wij verzamelden al onze kennis en ervaring in 6 modules die alle aspecten van camperbouw behandelen.

 

Je komt terecht in een kleine groep gelijkgestemde zielen, waardoor je zeker bent van persoonlijke begeleiding. De experts van Woodfactory en wijzelf staan te popelen om al onze kennis op jou los te laten. Bewust geen online cursus, want de praktische aspecten kan je enkel leren door ze in real life in te oefenen. De lessen houtbewerking gaan door in het atelier van Woodfactory in Gent waar je gebruik kan maken van de machines in het co-working atelier. De andere lessen vinden plaats in het atelier van Routegoesting in Zomergem waar je wekelijks ondergedompeld wordt in de wereld van de vanconversions

 

Na onze workshops ga jij naar huis met de kennis en skills om zelf jouw droomcamper te bouwen. Volgende zomer road trippen door Europa met je eigen kampeerbusje? Yes you can!

De editie van najaar 2023 is volledig volzet.

Je kan nu al inschrijven voor de nieuwe reeksen in het voorjaar (januari - maart) van 2024.

 

We organiseren een reeks op donderdag, met live les van 19u tot 22u.

De tweede reeks gaat door op zaterdag, telkens van 9u tot 12u.

Module 1


Ontwerp & wetgeving

 

Waar let je op bij de aankoop van je bus? Hoe kies je de beste indeling voor jouw bus? Hoe zit dat nu met COP en homologatie? Aan welke voorwaarden moet je bus voldoen om een camper te mogen worden? Op al deze vragen krijg je in de eerste module een antwoord.  Na deze module heb jij een handige checklist op zak die de aankoop van je bus gemakkelijker maakt. Je maakt kennis met een hele waaier aan mogelijke ontwerpen voor het interieur van je kampeerbus en krijgt begeleiding bij het maken van de beste indeling voor jouw bus. En niet onbelangrijk: in deze module leer je ook alles over de wetgeving rond campers en het ombouwen van voertuigen zodat je hoge kosten en problemen met de keuring kan vermijden.

 

Module 2


Isolatie, ventilatie & wanden

 

In deze module starten we met de basis van een gezond leefklimaat in je camper: isolatie, ventilatie en verwarming. We bekijken de mogelijkheden op vlak van akoestische en thermische isolatie en hoe je die correct moet installeren. Vervolgens leer je alles over het voorzien van de nodige ventilatie: dakramen, ventilatoren, extra ramen en verluchtingsroosters, al deze opties komen aan bod.  Daarna duiken we in de opbouw van de wanden, vloer en plafond. Hoe bouw je het skelet van je busje? Welke voorbereidingen moet je treffen voor het installeren van je meubels? Hoe kan je je vloer, plafond en wanden afwerken? Op al deze vragen krijg je in deze module een antwoord.

 

Module 3


Elektrisch systeem

 

Deze module focust op het kloppend hart van je kampeerbus: het elektrisch systeem. In een korte inleidende les leer je de basisprincipes van elektriciteit in een camper. Je krijgt een overzicht van alle mogelijkheden die er zijn: types batterijen, 12V systeem, 220V systeem, zonnepanelen, walstroom, … Daarna begeleiden we jou bij het ontwerp van jouw elektrisch systeem op maat. Je leert hoe je jouw stroomverbruik moet berekenen, welke batterij je nodig hebt, welke kabels je zal moeten gebruiken, … Vervolgens teken je jouw elektrisch schema uit en leer je ook hoe je alles correct moet installeren. We geven je al onze tips & tricks mee zodat je onmiddellijk het juiste materiaal kan kopen en geen onnodige kosten doet. Na de 2 lessen in deze module heb je ook de mogelijkheid om al het materiaal dat je nodig hebt voor jouw elektrische systeem aan te kopen in een voordelig pakket.

 

Module 4


Sanitair & verwarming

 

Wil je met je camper koudere oorden opzoeken of ook in de herfst en winter op road trip gaan? Dan is een verwarming geen overbodige luxe. In deze module leer je welke mogelijkheden er zijn om je camper te verwarmen en waar je op moet letten bij de installatie.  Ook een sanitaire installatie is vaak geen overbodige luxe wanneer je wil rondreizen met je camper. Van een eenvoudig systeem met enkel een kraantje en koud water tot een complex systeem met een douche en warm water, het komt allemaal aan bod in deze module.

 

Module 5


Houtbewerking

 

We starten deze module met een kort theoretisch gedeelte waarin je leert welke materialen je kan gebruiken in je camper rekening houdend met het gewicht en een vlot onderhoud en welke invloed ze hebben op de sfeer in je camper. Na de intro is het tijd voor de praktijk. Je leert hoe je een houtlijst maakt, een zaagplan, en hoe je jouw vast meubilair kan opbouwen. We leren hoe je de onderdelen op een professionele manier kan voorbereiden en kan verbinden met elkaar. Na de nodige uitleg is het tijd om aan de slag te gaan in het atelier van Woodfactory. Je leert de houtbewerkingsmachines kennen en weet na deze 3 lessen houtbewerking hoe je efficiënt en professioneel jouw meubels kan maken.

 

Module 6


Afwerking & extra's

 

De afwerking van jouw bus kan echt het verschil maken! In deze module maken we van jouw camper een gezellig huis op wielen. Je leert welke afwerkingstechnieken je kan toepassen om jouw interieur next-level te maken en we geven je heel wat inspiratie mee. We bespreken de mogelijkheden op vlak van textiel, kussens en matrassen, maar ook de afwerking van de ramen en deuropeningen. Maar je leeft natuurlijk niet enkel in je bus. In deze module besteden we ook aandacht aan het ‘buitenleven’. Het plaatsen van een dakterras of installeren van een luifel komt hierbij bijvoorbeeld aan bod.


Wat zeggen onze cursisten?
 

 

Ik vond de afwisseling tussen theorie en praktijk heel fijn. Anne-Sophie is echt supergoed in alles uitleggen van theorie en Pieter maakt de praktijk leuk en haalbaar. Ik ben heel blij dat ik deze cursus gevolgd heb.

 

Waardevolle lessen in combinatie met een toffe en gemoedelijke sfeer. Super!

 

Een fantastisch initiatief voor particulieren die hun eigen bus willen bouwen.

 

Camperfactory is echt goed. Vooral de modules over wetgeving en elektriciteit waren echt waardevol voor mij. De lesgevers zijn ook allemaal heel betrokken.

 

Kriebelt het om deel te nemen? Voor het volledige pakket - inclusief online cursus, online community en 9 live lessen met massa's praktijk - betaal je 1.390 €. Wil je als koppel alle lessen samen volgen? Superleuk! Dat kan voor een supplement van €250 voor de extra persoon.

 

In het voorjaar organiseren we een reeks op donderdagavond.

De tweede reeks dit voorjaar gaat door op zaterdagvoormiddag.

bottom of page