top of page
Foto van schrijverAnne-Sophie & Pieter

De lekkerste slow coffee voor onderweg

Aaaahh koffie, een absolute must voor we aan onze dag beginnen, ook wanneer we met ons busje onderweg zijn. Dat rustige momentje in de ochtend: deur open, de dauw opsnuiven, een dampende mok koffie in onze handen en met de ogen dicht luisteren naar de vogels die wakker worden. Kan het beter?


Koffie van De Witte Zwaan

In onze zoektocht naar duurzame én ongelofelijk lekkere koffie kwamen we bij De Witte Zwaan terecht. Hun koffiebranderij is recent verhuisd naar een locatie op een paar 100 meter van ons atelier - that’s a sign! Het bedrijf is ondertussen in de handen van de 5de generatie van een familie koffiebranders. Meer dan een eeuw aan koffiewijsheid en passie, dat kan tellen!


De liefde voor koffie is groot bij De Witte Zwaan en dat proef je ook. Ze zijn steeds op zoek naar kwaliteitsvolle koffie met een verhaal. Hun missie is om niet enkel heerlijke, maar ook eerlijke koffie te maken. Of zoals ze zelf zeggen: We want to roast great coffee, and work with great people to do it. Daarvoor reizen ze naar de plantages, bouwen sterke relaties op met de koffieboeren en zijn ze betrokken bij elke stap van de koffieproductie.

Tijdens het brandproces proberen coffee roasters Pieter-Jan en Istvan het specifieke karakter en de unieke smaak uit elke boon te halen. Dat resulteert in ongelofelijk lekkere koffie met een maximale smaak. Geloof ons, hierna wil je geen standaard zak koffie uit de supermarkt meer.

De specialty coffees van De Witte Zwaan bevatten telkens koffie van één plantage. De bonen worden met veel zorg uitgekozen door de koffiebranders van De Witte Zwaan en gebrand om het karakter van de koffie volledig tot zijn recht te laten komen. Van fruitig naar floraal, noterig tot chocolade, bij deze single origin koffies kan je op zoek gaan naar wat je zelf lekker vindt! Bij de Witte Zwaan vind je ook heel wat koffie blends. De meest toegankelijke is de houseblend met een noterig karakter en een zoete, lange afdronk. Een leuk alternatief is de seasonal blend, deze duurzame koffie wisselt met de seizoenen.


Je kan de heerlijke koffie van De Witte Zwaan (en ander lekkers) trouwens ook in hun bar in Eeklo gaan proeven, waar je ook al hun koffie, thee en handige tools kan kopen.


Zo maak je de beste koffie on the road

Voor ons betekent slow travel ook slow coffee, in onze campervan komt dus geen koffiezet binnen. Wij kiezen onderweg bewust voor de langzame manier van koffie zetten.


Voor alle slow coffee technieken heb je heet water nodig (niet kokend, anders verbrandt de koffie). Wij maken dit in een Hario waterketel op ons gasfornuis, maar in een pannetje boven een kampvuurtje werkt evengoed. Omdat wij liever geen keukenweegschaal meenemen (om de verhoudingen koffie/water af te meten) hebben wij een koffieschepje waar precies 5 tot 7 gram koffie in past (afhankelijk van de maling) en bij elk van onze favoriete zettechnieken weten we precies hoeveel water we moeten gebruiken.


De barista's van De Witte Zwaan schreven voor ons een paar van hun favoriete slow coffee recepten uit, die wij met veel goesting uitprobeerden.


AeroPress

De AeroPress is zonder twijfel de snelste manier om slow coffee te zetten en bovendien heel eenvoudig. Deze methode is de absolute favoriet van barista Nele en we begrijpen helemaal waarom. Zelf hebben we de AeroPress Go uitgetest, deze is perfect wanneer er één iemand een tasje koffie wil. Naast de AeroPress heb je ook nog filters nodig.


Koffie

• Gebruik koffie met een medium maalgraad.

• De specialty coffee uit Indonesië was fantastisch met deze zettechniek.

14 g koffie / 230 ml water


Werkwijze

Plaats een filter in de AeroPress Go, schroef er de kamer op en zet deze op de to-go cup. Spoel de filter met een klein beetje heet water zodat de papiersmaak weg is, zo worden de AeroPress en jouw tas ook opgewarmd. Giet het water weg. Doe 1 schepje gemalen koffie in de kamer (er zit een schepje bij deze set), schud even en plaats de AeroPress terug op de cup. Giet een scheutje water op de koffie en laat ongeveer 30 seconden bloomen. Daarna vul je de kamer tot aanduiding '3' met water, roer even (er zit ook een roerstaafje bij de set) en plaats de zuiger op de kamer. Wacht een minuut en duw de zuiger langzaam naar beneden. Duw niet helemaal tot het einde zodat je de bitters niet meeduwt in je koffie.


Deze methode is ondertussen ook onze favoriete techniek! Je kan experimenteren met verschillende specialty blends en het is echt een ongelofelijk snelle en eenvoudige methode. Ook de opkuis achteraf is minimaal, gewoon boven de vuilbak de filter van de kamer schroeven en met de zuiger het koffiegruis naar buiten duwen. De AeroPress Go die wij hebben getest is enorm handig, ook als je bijvoorbeeld gaat kamperen. De AeroPress Original staat ondertussen op onze verlanglijst!



French press

De French press, ook wel de cafetière genoemd, lijkt ideaal voor in de campervan. Het is heel simpel: buiten een press (wij hebben een 4-kops French Press van Bodum), water en koffie heb je niets anders nodig.


Koffie

• Gebruik grof gemalen koffie.

• De seasonal blend van dit moment is heerlijk bij deze zetmethode.

• 42 g koffie / 600 ml water


Werkwijze

Giet wat warm water in de kan om deze voor te warmen. Giet weg en doe er de koffie in. Giet er een klein beetje water bij en laat de koffie gaat bloomen. Voeg na 20 seconden de rest van het water toe. Na anderhalve minuut roer je rustig door de koffie. Zet het deksel op de French press. Wacht 3 minuten en duw de pers langzaam naar beneden. Na 4 minuten moet de koffie volledig doorgeduwd zijn. Giet de koffie direct uit en enjoy! Laat je de koffie in de french press dan wordt hij bitter.


Deze zetmethode op z’n Frans met een cafetière is inderdaad heel eenvoudig, maar toch onze minst favoriete techniek. De koffie die je hiermee zet is heerlijk, maar de opkuis achteraf is echt een gedoe.



Bialetti moka pot

Koffie op z’n Italiaans? Sì, grazie! Koffie zetten met een moka pot is een heel populaire methode, het is praktisch en een Bialetti ziet er natuurlijk ook heel instagrammable uit. Wij gebruiken een 9-pot bialetti moka express. Ben je fan van een intense espresso smaak, dan is dit dé techniek voor jou.


Koffie

• Gebruik koffie met een medium maalgraad.

• Wij zijn fan van de houseblend bij deze zetmethode.

• 28 g koffie / 500 ml water


Werkwijze

Warm water op en giet het heet water in het waterreservoir tot net onder de drukklep. Vul het koffiebakje met koffie, strijk de bovenkant glad, maar druk niet aan. Plaats het koffiebakje in de Bialetti en draai er het kannetje op. Zet de moka pot op het fornuis op een zacht vuurtje met het deksel geopend. Wanneer het begint te pruttelen, is het water aan het stijgen en wordt de koffie gefilterd. Let er op dat er een constante stroom van koffie is zonder belletjes, als er te veel belletjes zijn zet je het vuur lager. Komen er enkel nog belletjes uit, dan is het water op en de koffie klaar. Neem de moka pot van het vuur en schenk de koffie direct uit. 


Van alle zetmethodes is dit onze minst favoriete techniek omdat we minder te vinden zijn voor de intense smaak. Het is ook moeilijk om ons gasvuur zacht genoeg te zetten om pruttelen te voorkomen, waardoor we toch vaak een bittere smaak krijgen. Ook de opkuis is minder handig.


Chemex

Met de Chemex zet je heerlijk ouderwetse filterkoffie, maar het is een klassieker die niet teleurstelt. Wij nemen onze 8-kops Chemex graag mee als we met een hele groep op pad zijn, coffee for everyone! Naast de Chemex, water en koffie heb je bij deze methode ook koffiefilters nodig.


Koffie

• Gebruik koffie met een grove maalgraad.

• De specialty koffie uit Ethiopië is echt fenomenaal lekker bij deze methode!

• 31 g koffie / 500 ml water


Werkwijze

Plaats de filter in de Chemex. Maak het filterpapier nat met warm water, zo verwarm je ook de kan. Giet het water weg. Doe de koffie in de filter. Giet een scheutje water op de koffie en laat bloomen voor 30 seconden. Giet telkens kleine beetjes water in cirkels over de koffie en laat tijd tussen de gietbeurten (ongeveer 30 seconden). Na het laatste beetje water kan je nog even voorzichtig doorroeren.


Deze techniek heeft zijn naam slow coffee niet gestolen, de koffie sijpelt traag door, maar dat vinden wij niet erg. Het is een momentje mindfulness in de ochtend, love it! Na de AeroPress is deze onze go-to zetmethode. We zetten hiermee heerlijk zachte maar ongelofelijk smaakvolle koffie, ook voor een grote groep. De opkuis achteraf is trouwens ook easy peasy, gewoon de filter in de vuilbak!


Leuke extra’s voor nog meer koffie plezier

Wij nemen altijd gemalen koffie mee, net iets handiger 's ochtends en bij de (web)shop van De Witte Zwaan kan je de gewenste maalgraad van je koffie kiezen. Maar bij vooraf gemalen koffie verlies je altijd een klein beetje smaak, voor de meest ultieme tas koffie kan je dus bonen meenemen en ze op het moment zelf malen. De Hario mini Slim plus is volgens de barista's van De Witte Zwaan een handig molentje voor kleine hoeveelheden koffie.


Zet je graag een tasje koffie om tijdens het rijden van te slurpen? De to-go cups van HuskeeCup zijn een duurzame keuze en bovendien ook ongelofelijk mooi! Je koffie langer warm houden op koude dagen? Giet hem na het zetten in een thermos! Deze van Kinto houdt je koffie echt bijna een hele dag warm! Schuilt er een barista in jou en maak je ook on the go graag de mooiste koffie creaties? Deze melkopschuimer is ideaal om mee te nemen in je bus. Leuke emaillen mokken mogen niet ontbreken in de camperkeuken. Wij zijn natuurlijk fan van onze eigen tasjes: lichtgewicht, mooi en handig!


Speciaal voor alle coffeelovers kregen wij van De Witte Zwaan een kortingscode! Gebruik ROUTEKOFFIE10 voor 10% korting op je eerste aankoop in de webshop van De Witte Zwaan. De code is geldig voor alle koffies, de specialty coffees en de classics, t.e.m. 31 augustus!

Comentarios


bottom of page