top of page
Foto van schrijverAnne-Sophie & Pieter

De perfecte indeling voor je campervan bepalen, zo doe je dat!


Camperbouw ombouwen kampeerbusje indeling

Je hebt eindelijk het busje van je dromen op de kop kunnen tikken en je kan niet wachten om te beginnen met de ombouw. We know the feeling. Maar toch doe je er goed aan om eerst een grondig plan te maken van je indeling voor je met de ombouw begint. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Geen probleem, we helpen je graag op weg!


We vallen direct met de deur in huis: dé ultieme indeling voor een kampeerbusje bestaat niet. WAT? Rustig blijven, want de perfecte indeling voor jóúw busje bestaat wel. De indeling van een kampeerbusje is echt heel persoonlijk en daarom zal de indeling die voor ons werkt misschien niet voor jou werken, en omgekeerd. We kunnen je geen kant-en-klare oplossing geven. Om je eigen indeling te bepalen zal je dus veel moeten brainstormen en puzzelen.


De ultieme indeling voor een kampeerbusje bestaat niet. Maar de perfecte indeling voor jouw busje bestaat wel.

Inspiratie opdoen en brainstormen


Er zijn al heel wat kampeerbusjes gebouwd. Kijk dus even rond op Instagram (#vanlife en #vanconversion) en sla foto's op van indelingen die je aanspreken. Brainstorm er daarna op los over de mogelijke indeling van je busje. Wat wil je zeker wel, wat wil je zeker niet?


Bepalen wat je precies wil is soms moeilijk, zeker als je nog geen camperervaring hebt. In principe heb je hier wel al over moeten nadenken, want je behoeftes bepalen vaak ook (deels) welk busje je koopt. Blijf je twijfelen, huur dan zeker eerst nog eens een busje (bijvoorbeeld via Goboony) en trek erop uit!


In 6 stappen naar jouw perfecte indeling


1. Meten is weten

De allereerste stap is je busje opmeten. Meet de lengte, breedte en hoogte. Maar bepaal ook exact waar de deuropeningen en ramen geplaatst zijn. Hou rekening met stukken van de carrosserie die verder inspringen. Bekijk ook op het dak waar de voorziening voor de ventilator of het dakraam zich bevindt.


2. Denk aan je technieken

Welke technieken wil je in je busje? Denk vooraf goed na over je elektrisch systeem, je sanitaire voorzieningen en gasinstallatie. Voor welke grote onderdelen zal je plaats moeten voorzien wanneer je één of meer van deze systemen in je busje wil?


3. Wat zijn je prioriteiten?

Maak je prioriteitenlijst. Wat je absoluut in je busje wil voorzien zet je bovenaan en de nice-to-haves plaats je onderaan. Opgelet we hebben het hier over grote items, niet over welke koffietassen je wil ;-) Denk dus aan het bed, een kookvuur, een koelkast, een kastje, een tafel, zitplaatsen,... Vergeet ook de technieken niet die je in de vorige stap hebt opgelijst.

Na het maken van je lijstje voeg je bij elk item de afmetingen toe. En dan is het tijd voor een spelletje tetris. Je kan dit ook letterlijk doen. Knip op schaal de afmeting van je busje uit en doe hetzelfde voor de grote items op je prioriteitenlijst. Begin bovenaan je lijst, kijk waar je je eerste item kan plaatsen op de figuur van je busje. Heb je een aantal zaken die sowieso in je busje moeten passen, begin dan met het grootste item. Werk zo je hele lijst af. Misschien zal je aangekomen bij de laatste items van je lijst merken dat er geen plaats meer is. Beslis dan of deze echt noodzakelijk zijn. Wil je ze er echt nog bij, begin dan eens opnieuw en probeer een andere indeling.


4. Verdelen is de boodschap

Wanneer je al je toestellen, batterij en een watertank aan 1 zijde van je busje plaatst kan je er zeker van zijn dat je problemen gaat krijgen. Je zal minder vlot kunnen rijden, doorhellen aan 1 kant, de banden zullen sneller verslijten, je zal meer brandstof verbruiken, ... Redenen genoeg om vooraf goed naar de gewichtsverdeling binnen je busje te kijken. En hou er sowieso rekening mee dat je busje niet zwaarder mag worden dan 3,5 ton!


5. Safety first

Je zou het bijna vergeten, maar bij de indeling van je kampeerbusje moet je ook rekening houden met de veilige werking van de technieken die je gaat installeren. Bekijk je indeling nog eens en controleer of je met onderstaande veiligheidsaspecten rekening hebt gehouden.

  • Achter je koelkast moet je wat extra ruimte vrij houden, op die manier kan het toestel zijn warme lucht kwijt geraken op een veilige manier. Vaak kan je het toestel inbouwen in een kast en dan een eenvoudig ventilatieroostertje voorzien. Sommige toestellen hebben zelfs ventilatie naar buiten nodig, hou hier zeker rekening mee bij het aankopen van een koelkast.

  • Plaats een gastank of gasfles altijd bij een ventilatieluik of deuropening. Je kan de gastank ook aan de onderkant van je bus installeren.

  • Denk er ook aan om ergens ruimte te voorzien voor het installeren van een gas- en brandalarm.

  • Gas, elektriciteit en brandstof gaan niet samen, plaats deze 3 zaken dan ook op voldoende afstand van elkaar.

Camperbouw ombouwen kampeerbusje indeling

6. Put it to the test

Heb je je indeling definitief bepaald? Nog even wachten met het bovenhalen van je werkmateriaal! Zet de indeling eens uit in je busje. Je kan hiervoor met tape alles uittekenen op de vloer of je kan kastjes of stoelen gebruiken om je indeling na te bootsen. Sla deze stap zeker niet over. Dit is het moment om nog de laatste aanpassingen te doen. Bij deze oefening krijg je echt gevoel voor de ruimte en je zal snel merken of dit de ultieme indeling is voor jou.


To the drawing board!


Na het doorlopen van al deze stappen weet jij nu perfect hoe je je kampeerbusje gaat indelen. Super! Maar haal nog niet direct je werkmateriaal boven, neem eerst de tijd om van je indeling een gedetailleerde tekening te maken. We maken altijd een gedetailleerd 3D plan, maar je kan natuurlijk ook een schets op papier maken. Wil je toch graag een 3D ontwerp maken om alles visueel te maken en eenvoudig dingen uit te proberen, dan is Vanspace 3D een fijn programma om mee te werken. Je kan hier starten van een lege bus (echt alle modellen en formaten busjes zitten al in de database) en op een eenvoudige manier kan je je interieur opbouwen, geen ontwerp-skills nodig.



Tijdens het ombouwproces verloopt alles echt gemakkelijker als je alles vooraf uitgebreid gedocumenteerd en uitgetekend hebt. Teken dus niet alleen een plattegrond, maar maak ook een gedetailleerde tekening van de kasten, het bed, de keuken, ... Zeker wanneer andere mensen jou gaan helpen zorgt dit voor meer duidelijkheid bij het samenwerken.



Eindelijk jouw droom waarmaken? Een busje kopen en starten met de ombouw? In onze cursus Ready, set, convert! nemen we je mee bij het ontwerpen van je ombouw, alle regelgeving in België en het aankopen van je busje.



Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer.




Comments


bottom of page