top of page
  • Foto van schrijverAnne-Sophie & Pieter

Op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk: een korte trip doorheen de Duitse Alpen

Deze zomer trokken we doorheen Oostenrijk, maar onze eerste stop bevond zich al in Duitsland. De Duitse Alpen zijn een gebied in het zuidelijkste deel van de deelstaat Beieren, tegen de Oostenrijkse grens. Het is een prachtig gebied vol helderblauwe bergmeren, sprookjeskastelen en hoge bergtoppen. Niet enkel een leuke tussenstop op doorreis, maar ook ideaal voor een korte trip naar de bergen.


Slapen tussen de kersenbomen


We doen er drie dagen over om het zuidelijkste punt van Duitsland te bereiken (slow travel met een peuter mag je letterlijk nemen). Maar we kunnen de bergen al voelen en onze eerste overnachtingsplek in dit mooie gebied is direct een topper. Via Campspace komen we terecht in de boomgaard van Bea en Alex. Op hun kleine familieboerderij, Sandbühlhof, hebben ze 8 hectare aan appel-, peren- en kersenbomen. Deze fruitboerderij in Ravensburg lijkt ons de ideale startplek voor een roadtrip langs de mooiste plekken van de Duitse Alpen. Wanneer we in de namiddag aankomen gidst Bea ons naar een plekje tussen de bloemenweides en kersen, van een idyllische setting gesproken. We slenteren rond tussen de fruitbomen, genieten van de zonsondergang en steken 's avonds het kampvuur aan.



Het kasteel van Doornroosje


Na een rustige ochtend laten we de boomgaard achter ons en rijden 1,5 uur naar het meest sprookjesachtige kasteel van de streek, Schloss Neuschwanstein. Vooral bekend omdat Mr. Disney himself het kasteel van Doornroosje op dit prachtige slot baseerde. We parkeren op de betalende parking (€10,50) en trekken onze wandelschoenen aan. Je kan het kasteel zelf bezoeken, maar wij kiezen voor een wandeling in de omgeving met een paar prachtige uitzichtpunten op het kasteel. Deze route loopt eerst langs het kasteel en daarna naar de Marienbrücke, vanaf deze brug heb je hét mooiste zicht op het kasteel. Na de beroemde brug willen we graag afdalen in de Pöllat kloof en langs de rivier naar het dorpje Hohenschwangau wandelen (zoals deze wandelroute). Helaas is de kloof afgesloten, dus we volgen een ander pad dat door de bossen naar beneden kronkelt. Halverwege onze route pauzeren we aan het water met zicht op de feeërieke kastelen.



Terug bij onze bus rijden we met knorrende magen richting Hopfensee. We parkeren op de gratis parking Parkplatz Hopfensee en hopen een plekje te vinden waar we kunnen picknicken. Uiteindelijk eten we in de bus (want de peuter heeft NU honger) en daarna wandelen we nog even kort naar het meer. De wandeling volledig rond het meer lijkt ons hier ook zalig, het pad is heel eenvoudig en op een goede 2 uurtjes ben je rond. Je kan aan het meer ook overnachten op camping Hopfensee, maar dat is minder ons ding. Uiteindelijk komen we terecht op de boerderij van de familie Gabler. We mogen op een weide achter de stallen parkeren, hier is plek voor 3 busjes. In de zomer is een vliegennet voor de deur wel aan te raden, want... tja boerderij. Maar het uitzicht... dat is ongelofelijk. We slenteren nog even tussen de weides, Mira maakt kennis met de koeien en 's avonds komt de boerin €10 betaling vragen voor de overnachting.



Adembenemende views over de Plansee


De volgende ochtend rijden we vroeg de Oostenrijkse grens over. De Plansee is een populaire plek en we willen in alle rust wandelen. We parkeren gratis langs het meer (gps: 47.473736, 10.784924) vlakbij het bruggetje die het startpunt vormt van onze wandeling. Deze wandeling staat (dankzij de voyageurs) hoog op onze verlanglijst en ze stelt niet teleur. Een klein steil pad brengt ons naar het mooiste uitzicht over de Plansee. We ploffen, nog hijgend van de lastige klim, neer op een steen. Genieten dit!



Terug beneden rijden we met de bus een paar honderd meter verder. Met een prachtig uitzicht op het turquoise water smaakt onze lunch nog zo lekker (alhoewel, het kan ook aan de pittige wandeling liggen). Het water ziet er heerlijk uit, dus we kunnen niet anders dan nog een frisse duik nemen. We vertoefden nog even met onze bus aan het meer, maar overnachten is hier verboden (en wordt streng gecontroleerd), dus zoeken we een leuke camping in de buurt. Op een half uurtje rijden vinden we Alpencamp Marienberg in Biberwier. Deze camping blijkt de perfecte uitvalsbasis te zijn voor het verkennen van de omgeving en er is goed sanitair en de prijs valt heel erg mee (€18 per nacht), dus we boeken direct voor 3 nachten.


Rondom de Eibsee


De volgende dag rijden we tegen de avond naar de Eibsee. Het is een populair meer waar je ook heerlijk kan zwemmen, dus we hopen dat het later op de avond wat minder druk zal zijn. We rijden niet tot de betalende parking vlak naast het meer (want daar kunnen we met de bus niet staan door de hoogtebeperking van 2,10m), maar kiezen voor een gratis parking (gps: 47.466276, 11.006014) op een halfuurtje stappen van het meer. We volgen de route rondom het meer. Prachtig is het hier zeker: kristalhelder water en de zugspitze op de achtergrond. Tegen het einde van de wandeling beginnen de wolken samen te pakken en we lopen de laatste kilometer in de gietende regen. Wij hadden geen geluk maar op het einde van de wandeling kom je de mooiste stukjes 'strand' tegen waar je perfect een namiddag kan vertoeven. Volgende keer kiezen we zeker voor een ochtendwandeling en daarna relaxen aan het water.



De mooiste bergmeren rond de Zugspitse: Seebensee en Drachensee


Wandelen naar de Coburger Hütte stond ook bovenaan onze verlanglijst. Omdat we een peuter mee de berg op moeten dragen kiezen we, als het mogelijk is, voor wat minder wandelkilometers. We rijden met onze bus naar de Ehrwalder Almbahn en nemen daar de lift naar de Ehrwalder Alm (€23,50 voor berg- en dalrit per persoon). Eenmaal boven starten we onze wandeling naar de Coburger Hütte. De eerste tussenstop is de prachtige Seebensee. Langs de rand van het heldere turquoise bergmeer omringd door indrukwekkende bergtoppen kunnen we heerlijk onze lunch opeten. Er beginnen wat wolken op te duiken, maar we durven het nog aan om de klim van een half uur te maken naar de hut. Het is een pittig stuk maar boven worden we beloond met een fenomenaal zicht op de Drachensee, een klein meer dat vlak naast de Coburger Hütte ligt. Lang kunnen we niet genieten, want we verdwijnen letterlijk in de wolken. We duiken de hut in en genieten van een bord kaiserschmarrn terwijl we wachten op wat beter weer om de tocht naar beneden aan te vatten. De weergoden zijn ons gunstig gezind en met ons buikje vol dalen we langs dezelfde weg af. Er zijn andere en uitdagendere routes terug naar Ehrwalder Alm maar daar wagen we ons niet aan bij dit wisselvallig weer, bovendien is het uitzicht bij het afdalen naar de Senbensee absoluut adembenemend.



Het weer valt wat tegen dus we trekken de volgende dag verder richting het Zillertal. Maar er stonden nog heel wat speldjes op onze Google Maps die we graag hadden ontdekt:

  • Met iets oudere kinderen is de spectaculairste hangbrug van de Alpen, Highline179, een heel leuke activiteit.

  • Het bergmeer Mittersee is ook een bezoekje waard. 1 meer niet genoeg? Combineer met de Drei-Seen-Wanderung een wandeling langs de Mittersee, Blindsee en Weißensee.

  • Je kan natuurlijk niet naast de Zugspitze kijken in deze regio, met zijn 2.962 m is hij de hoogste berg van Duitsland. Met de lift naar boven om van het fenomenale uitzicht te genieten of een uitdagende wandeling maken, mogelijkheden genoeg.

  • Iets toeristischer, maar ook adembenemend mooi is een wandeling door de Partnachklamm. Je kan via 2 paden door de 700 meter lange kloof lopen en je verwonderen aan de wilde watervallen, poelen en stroomversnellingen.


De Duitse Alpen hebben ons aangenaam verrast. Je vindt hier prachtige natuurgebieden, authentieke dorpjes, sprookjesachtige kastelen en maakt in dit gebied de mooiste wandelingen langsheen prachtige bergmeren. Deze streek is zonder twijfel een korte of lange trip waard!


Recente posts
Instagram
Nieuwsbrief
bottom of page