top of page
  • Foto van schrijverAnne-Sophie & Pieter

Op roadtrip met je peuter: zo overleef je de vele kilometers met je kleine spruit

Wij kunnen er enorm van genieten… lange ritten door mooie landschappen en kilometers rijden met een goede playlist op de achtergrond. Maar toen we plots met drie waren moesten we ons toch wat aanpassen. Ondertussen weten we al hoe we roadtrips samen met onze kleine spruit, die geen liefhebber is van uren onderweg zijn, toch zo aangenaam en relaxed mogelijk kunnen maken.


Korte ritjes for the win!

We starten onze reis graag uitgeslapen. We know, het klinkt belachelijk als ouders van een peuter, maar de dag voor ons vertrek doen we wel ons best om vroeg onder de wol te kruipen zodat we fris aan onze roadtrip kunnen beginnen. We zijn zelf geen fan van ‘s nachts rijden, want hé de weg is de reis, maar om België filevrij te verlaten vertrekken we wel graag ‘s morgens vroeg.


Zowel onderweg naar onze bestemming als ter plaatse rijden we liever niet meer dan 5 tot 6 uren per dag. Op de heen- en terugreis nemen we tussendoor ook de nodige tussenstops: 2 uurtjes rijden en dan pauzeren. Beentjes strekken, wat spelen, een toiletbezoekje, ... Na een stop wisselen we ook van chauffeur, want echt… niemand wil 4 uur aan één stuk een peuter entertainen. We wijken enkel van onze 2-uur-regel af wanneer Mira in slaap is gevallen, dan blijven we rijden tot ze wakker wordt. Op bestemming proberen we ook vooraf even te kijken waar er leuke tussenstops zijn. Vertel je planning ook aan je peuter, dan hebben ze al iets om naar uit te kijken.


Ons favoriete speelgoed voor onderweg

Dat entertainen van een peuter onderweg gaat natuurlijk een pak vlotter als er ook iets leuks te doen is. Zelf zijn we geen fan van schermen, dus we proberen de iPad te beperken tot noodgevallen (lees: we moeten nog een half uur rijden naar een slaapplek, maar het kind krijst de boel bijeen en niets helpt nog). Maar we nemen wel leuk speelgoed mee om de uurtjes wat aangenamer voorbij te laten gaan.


Een absolute favoriet bij ons zijn de Melissa & Doug Water WOW! kleurboekjes. Stiftje vullen met water en hopla uren speelplezier zonder geklieder. Op vlak van tekenen is ook een magnetisch tekenbordje altijd een winner. Puzzels die ook tijdens het rijden lukken zijn de Magnetibooks. De puzzelstukjes zitten in een doosje en je maakt alle diertjes of figuurtjes op de magnetische kaft. En ook boekjes doen het altijd goed, Mira is momenteel grote fan van de Maan boekjes. Wanneer ze moe wordt wil ze vaak iets waar ze rustig van wordt en dan doet een Pop it vaak wonderen. Het enige elektronische speelgoed dat mee mag in de bus is haar TIMIO. Met deze audiospeler leren ze op een leuke manier, ze kunnen er zelf de disc opleggen en beginnen met spelen. Geef fan van al dat geluid? Dan is de hoofdtelefoon die erbij hoort aan te raden.


Mira heeft een eigen rugzakje dat ze kan vullen met het speelgoed om bij haar te houden en bij elke pauze kan ze eventueel wisselen.


Snacks, snacks en ah ja… snacks!

Hangry worden, het is een ding bij peuters (bij ons ook trouwens). Voldoende snacks voorzien is dus essentieel voor een fijne trip. Kies voor zaken die niet te veel vuil maken en die ze zelfstandig kunnen eten. Druifjes, blauwe bessen, kleine komkommertjes, rozijnen, ... Wij steken zowat alles in de snack cups van Mushie. Super handig! Maar ook stukken fruit, zoals banaan en appel, en crackers zijn perfecte knabbels voor onderweg. Vergeet trouwens geen vochtige doekjes in de cabine te leggen, je gaat ze nodig hebben!


Voldoende drinken is natuurlijk ook belangrijk, dus wij hebben allemaal een drinkfles bij ons. Mira heeft er eentje van Hydro Flask en vindt het super om die zelf te vullen en overal mee te nemen.


Comfort voor alles

Niemand draagt graag te strakke of vervelende kledij tijdens het rijden. Relaxte kleding is dus de boodschap, ook bij kids! Ga voor extra comfort: schoenen uit en dikke wollen sokken aan! Ga trouwens voor praktische schoenen die ze gemakkelijk zelf kunnen aandoen (jawel modieuze Crocs zijn hier zeker op hun plaats), niemand heeft zin in een peuter die 'alles zelf wil doen' en een dramatische huilbui krijgt omdat ze hun veters niet kunnen strikken. Kies ook voor laagjes kledij die ze zelf aan of uit kunnen doen. Ook een zacht dekentje om over ze heen te leggen wanneer ze in slaap soezen is interessant om binnen handbereik te hebben.


Een fijne playlist

Onze playlists zijn niet meer wat ze geweest zijn... maar we proberen er nog altijd voor elk wat wils in te steken. Maak een leuke playlist en download ze voor je vertrekt zodat je ook zonder bereik met je favoriete muziek kan meebrullen. Uitsluitend naar kinderliedjes luisteren kunnen wij niet aan, maar een goede mix van Samson & Gert (hallo jeugdsentiment), Disney-songs en tijdloze hits maken de rit voor iedereen leuk.


Heel veel geduld en flexibiliteit...

En last but not least: wees geduldig en flexibel... Roadtrips gaan niet altijd zoals gepland (meestal niet eigenlijk) en het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je kids en te vertragen. Is het al genoeg geweest na een ochtendje rijden? Accepteer het en pas je plan on-the-go aan. Maak vooral mooie herinneringen en geniet ervan!


Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over in de disclaimer.

Comments


Recente posts
Instagram
Nieuwsbrief
bottom of page