top of page

Langs fjorden, gletsjers en watervallen - Een fenomenale road trip door Noorwegen

Bijgewerkt op: 29 aug. 2022

Noorwegen is een magnifiek mooi land en perfect om met een kampeerbus te ontdekken (idyllische kampeerplekjes everywhere!). Een road trip door Noorwegen betekent een reis langs hoogtepunten. De natuur is adembenemend mooi en de landschappen zijn enorm afwisselend. Het ene moment ben je omringd door prachtige bergen met zicht op een fjord en het volgende moment rijd je door sparrenbossen langs een hemelsblauw meer. De beste route door Noorwegen uitstippelen valt dan ook niet mee, want er is zo veel te zien dat het enorm lastig kiezen is. Noorwegen is bovendien ook een echt wandelparadijs, ook het selecteren van de mooiste wandelingen is dus een moeilijke opdracht. In dit artikel delen we met jou onze route die je meeneemt langs de meer toeristische plekken (die wel de moeite zijn) en de ‘hidden gems’. Ben je een outdoor lover en niet bang van avontuurlijke wandelingen, look no further, deze road trip is perfect voor jou!Dag 1 - Ergens onderweg...


Onze reis begint wanneer we met onze kampeerbus onze straat uit rijden. We banen ons een weg door België, Nederland, Duitsland en Denemarken. Morgen nemen we de overzet in Hirtshals richting Kristiansand. Deze overtocht is het kortste en voor onze hond, Storm, is dat ideaal. Bekijk ons artikel ‘Praktische tips voor je road trip in Noorwegen’ (binnenkort beschikbaar) voor meer informatie over de opties om naar Noorwegen te reizen. Overnachten doen we op 20 minuten van de ferry terminal. Een prachtige plek en ideale locatie, dus we zijn niet alleen. Uitzicht op de zee en een prachtige zomeravond, het perfecte begin van onze reis. De exacte locatie van alle slaapplekjes, wandelingen en bezienswaardigheden kan je trouwens op onze interactieve kaart terug vinden.


Dag 2 - Hallo Noorwegen!


Onze ferry vertrekt om 12 uur, dus we starten onze ochtend traag. De overtocht van Hirtshals naar Kristiansand duurt ongeveer 3 uurtjes. Wanneer we van de boot af rijden gaan we direct op zoek naar een mooi plekje om te overnachten. Noorwegen stelt niet teleur: met zicht op een prachtig meer kunnen we onze eerste nacht inzetten.


Dag 3 - Richting Kjeragbolten


Vandaag rijden we richting Kjeragbolten. Langs deze route kom je geen grote bezienswaardigheden tegen, maar het landschap op zich is al de moeite waard. We nemen onze tijd, lunchen onderweg en genieten van het landschap. In de vooravond parkeren we op onze slaapplek die op 10 minuutjes ligt van de start van de wandeling morgen.


Dag 4 - Een druilerige dag met een prachtige waterval


Onze eerste wandeling in Noorwegen is die naar de Kjeragbolten. We rijden vroeg naar de parking, waar we 300 NOK betalen. Deze wandeling is heel uitdagend, van bij de start moeten we serieus beginnen klimmen. De wolken pakken samen terwijl we door het maanlandschap lopen. En wanneer we eindelijk de beroemde rots te zien krijgen, kunnen we enkel vermoeden dat hij inderdaad 1000 m boven het Lysefjord hangt tussen 2 verticale rotswanden. Een wandeling die zeker de moeite is op een mooie dag, maar een beetje teleurstellend bij slecht weer. Hier (binnenkort beschikbaar) kan je meer lezen over de wandeling naar Kjeragbolten.

Na onze wandeling hebben we nog een road trip van ongeveer 150 km voor de boeg. Maar opnieuw is het ultiem genieten van het prachtige landschap waar we door rijden.