top of page
  • Foto van schrijverAnne-Sophie & Pieter

Langs fjorden, gletsjers en watervallen - Een fenomenale road trip door Noorwegen

Noorwegen is een magnifiek mooi land en perfect om met een kampeerbus te ontdekken (idyllische kampeerplekjes everywhere!). Een road trip door Noorwegen betekent een reis langs hoogtepunten. De natuur is adembenemend mooi en de landschappen zijn enorm afwisselend. Het ene moment ben je omringd door prachtige bergen met zicht op een fjord en het volgende moment rijd je door sparrenbossen langs een hemelsblauw meer. De beste route door Noorwegen uitstippelen valt dan ook niet mee, want er is zo veel te zien dat het enorm lastig kiezen is. Noorwegen is bovendien ook een echt wandelparadijs, ook het selecteren van de mooiste wandelingen is dus een moeilijke opdracht. In dit artikel delen we met jou onze route die je meeneemt langs de meer toeristische plekken (die wel de moeite zijn) en de ‘hidden gems’. Ben je een outdoor lover en niet bang van avontuurlijke wandelingen, look no further, deze road trip is perfect voor jou!Dag 1 - Ergens onderweg...


Onze reis begint wanneer we met onze kampeerbus onze straat uit rijden. We banen ons een weg door België, Nederland, Duitsland en Denemarken. Morgen nemen we de overzet in Hirtshals richting Kristiansand. Deze overtocht is het kortste en voor onze hond, Storm, is dat ideaal. Bekijk ons artikel ‘Praktische tips voor je road trip in Noorwegen’ (binnenkort beschikbaar) voor meer informatie over de opties om naar Noorwegen te reizen. Overnachten doen we op 20 minuten van de ferry terminal. Een prachtige plek en ideale locatie, dus we zijn niet alleen. Uitzicht op de zee en een prachtige zomeravond, het perfecte begin van onze reis. De exacte locatie van alle slaapplekjes, wandelingen en bezienswaardigheden kan je trouwens op onze interactieve kaart terug vinden.


Dag 2 - Hallo Noorwegen!


Onze ferry vertrekt om 12 uur, dus we starten onze ochtend traag. De overtocht van Hirtshals naar Kristiansand duurt ongeveer 3 uurtjes. Wanneer we van de boot af rijden gaan we direct op zoek naar een mooi plekje om te overnachten. Noorwegen stelt niet teleur: met zicht op een prachtig meer kunnen we onze eerste nacht inzetten.


Dag 3 - Richting Kjeragbolten


Vandaag rijden we richting Kjeragbolten. Langs deze route kom je geen grote bezienswaardigheden tegen, maar het landschap op zich is al de moeite waard. We nemen onze tijd, lunchen onderweg en genieten van het landschap. In de vooravond parkeren we op onze slaapplek die op 10 minuutjes ligt van de start van de wandeling morgen.


Dag 4 - Een druilerige dag met een prachtige waterval


Onze eerste wandeling in Noorwegen is die naar de Kjeragbolten. We rijden vroeg naar de parking, waar we 300 NOK betalen. Deze wandeling is heel uitdagend, van bij de start moeten we serieus beginnen klimmen. De wolken pakken samen terwijl we door het maanlandschap lopen. En wanneer we eindelijk de beroemde rots te zien krijgen, kunnen we enkel vermoeden dat hij inderdaad 1000 m boven het Lysefjord hangt tussen 2 verticale rotswanden. Een wandeling die zeker de moeite is op een mooie dag, maar een beetje teleurstellend bij slecht weer. Hier (binnenkort beschikbaar) kan je meer lezen over de wandeling naar Kjeragbolten.

Na onze wandeling hebben we nog een road trip van ongeveer 150 km voor de boeg. Maar opnieuw is het ultiem genieten van het prachtige landschap waar we door rijden.

Halverwege de rit maken we nog een kleine omweg naar de Månafossen waterval. Deze waterval is met zijn 90 meter vrije val absoluut indrukwekkend te noemen. De wandeling naar de waterval vanaf de parking (waarvoor je 20 NOK betaalt in een brievenbus) is kort maar avontuurlijk. Wij doen er 1,5 uur over, maar we nemen onze tijd om te genieten van het uitzicht en foto’s te nemen.

Na deze tussenstop zetten we onze weg verder. Opgelet tijdens dit laatste deel neem je ook nog een overzet, de laatste ferry vaart uit in Lauvvik om 18u15. Haal je deze niet, dan moet je 50 km omrijden langs Stavanger. Bij aankomst is de slaapplek die we op het oog hebben niet meer beschikbaar (Maar heel erg de moeite! Ben je vroeg genoeg, zeker doen!) dus we parkeren iets verderop.


Tip Is je tijd beperkt? Skip dan de Kjeragbolten wandeling. Na je aankomst in Noorwegen kan je, met een tussenstop aan de Månafossen waterval, direct doorrijden richting Preikestolen.


Dag 5 - Good morning Preikestolen!


Preikestolen staat hoog op onze verlanglijst, maar het is ook één van de meest populaire wandelingen in Noorwegen. Wij zetten onze wekker dus pijnlijk vroeg, om 3u, zodat we voor de drukte kunnen genieten van het uitzicht op het Lysefjord. De wandeling is mooi aangegeven en het pad is goed aangelegd en onderhouden. Maar vergis je niet, het is behoorlijk stijgen (en later terug dalen), een goede conditie is dus noodzakelijk. Pas tijdens de laatste 100 m van de wandeling krijgen we zicht op de beroemde rots met verticale wanden die langs alle zijden 600 m boven het Lysefjord hangen. We worden verwend met het mooiste ochtendlicht en eten ons ‘boke met choco’ op terwijl we genieten van het spektakel.

Tip Ben je niet zo gek als ons, dan kan je ook kiezen voor de ‘avondeditie’. Vertrek je na 19u voor deze wandeling, dan zal het ook al een stuk rustiger zijn op de trail. Apero vanop de Preikestolen met een zonsondergang? Waarom niet! Je kan hier zelfs overnachten, op een paar 100 m van de beroemde 'preekstoel' zijn er mooie plekjes om je tent op te zetten.


Wanneer we terug op de parking zijn hebben we 7,8 km in de benen. We zetten onze road trip verder. Onderweg komen we de ene waterval na de andere tegen. Het is genieten. Bij de Flesefossen waterval, die vlak naast de weg naar beneden stort, stoppen we even. Ook bij de volgende waterval, Låtefossen, strekken we even onze beentjes. Op beide locaties is er een kleine parkeerplaats.

Na een laatste hobbelige, kleine grindweg bereiken we onze eindbestemming. Op de parking van de Buarbreen gletsjer genieten we van een zonnige avond en een rustige nacht.


Tip Heb je minder tijd voor je road trip? Voeg dag 5 en 6 samen. Wandel vroeg in de ochtend naar de Preikestolen en doe in de namiddag de wandeling naar de Buarbreen gletsjer.


Dag 6 - De eerste gletsjer!


Na een koffietje vatten we vanaf onze slaapplek de wandeling naar de Buarbreen gletsjer aan. We genieten van de avontuurlijke wandeling door het bos, langs de rivier, over bruggen en rotsen. Na 5 km en 400 hoogtemeters bereiken we de gletsjer. Hij is prachtig, maar we zien ook op de rotsen hoe groot deze prachtige ijsrivier vroeger was. We worden er stil van. Hier (binnenkort beschikbaar) lees je alle details over deze wandeling.

Na 4,5 uur komen we opnieuw aan bij ons busje. We ontspannen nog even en rijden daarna naar onze volgende slaapplek.


Tip Heb je meer tijd dan is het absoluut de moeite om een extra dag in deze streek te blijven en de wandeling naar de bekende rots, Trolltunga, te doen. Alle informatie over deze wandeling kan je vinden op de blog van Soetcase.


Dag 7 - Een magische gletsjermeer en nog meer watervallen


Op een paar minuten rijden van onze slaapplek kunnen we de Furebergfossen waterval bewonderen. Na een korte stop rijden we door naar de parking van onze wandeling. Het is nog vroeg en de lucht kleurt grijs van de regenwolken. We komen niemand tegen onderweg naar Bondhusvatnet, maar op een zonnige namiddag zal het hier een pak drukker zijn. De eenvoudige wandeling van 7,5km naar dit prachtige turquoise gletsjermeer (en terug) kost ons 1,5 uur. Met 160 hoogtemeters is dit de meest eenvoudige wandeling op ons wandellijstje. Bij mooi weer is dit de perfecte locatie voor een kleine picnic!

Na onze wandeling rijden we verder richting het noorden. Na elke bocht en tunnel zuchten we "whow...". Het landschap is ongelofelijk mooi. Zelf op een regenachtige dag als vandaag is een road trip hier genieten!


Tip Heb je tijd voor nog wat extra stops zet dan ook zeker Steindalsfossen en skjervsfossen op de planning vandaag. Deze watervallen zijn ook echt de moeite waard.

Onze laatste stop vandaag is de bekende Vøringsfossen waterval. Het water stort hier 182 meter naar beneden en baant zich een weg door de Måbødalen vallei. We parkeren (gratis) op de grote parking en maken een korte wandeling naar het uitzichtpunt. De aangelegde trappen en paden zorgen ervoor dat je vanuit elk perspectief de watervallen kan bewonderen.


Tip De wandeling door de vallei naar de voet van de Vøringsfossen waterval is ook een aanrader. Wij moesten deze helaas schrappen uit onze dagplanning omdat Mira ziek was geworden.

Na onze avondwandeling zetten we onze weg verder over 'weg 7', deze 'scenic route' kan ons hart bekoren. We slaan een grindweg in en zoeken een plekje om te overnachten op de Hardangervidda hoogvlakte. Nergens zien we nog een teken van de bewoonde wereld en omhuld door mist gaan we de nacht in op dit desolate bergplateau.


Dag 8 - Een dag vol prachtige panorama's

We worden wakker wanneer de zon voorzichtig door de mist begint te prikken. Terwijl we ontbijten onthult het landschap zich, en wow, wat is het hier ongelofelijk mooi! We beginnen vroeg aan onze trip vandaag, want er staan heel wat kilometers op de planning.

We genieten van elke minuut onderweg. 'Weg 7' is absoluut één van de mooiste stukjes van onze road trip door Noorwegen. We verlaten deze weg en volgen 'weg 50', die ook veel spectaculaire panorama's biedt, richting Aurlandsfjord.

In Flåm besluiten we om wat van onze route af te wijken zodat we ook het Nærøyfjord kunnen bewonderen. Deze zijarm van de Sognefjord staat op de UNESCO World Heritage lijst en is fenomenaal mooi.


Tip Heb je wat extra tijd? Blijf hier dan zeker een dag langer hangen. Huur een kano, ga het fjord op of maak één van de mooie wandelingen in de buurt.

Na onze detour rijden we de steile Bjørgavegen omhoog om het Stegastein uitzichtpunt te bereiken. Het is druk en op de smalle weg is het heel stresserend om andere wagens te kruisen. Dit is zeker geen aanrader wanneer je je niet zeker voelt met de wagen. Eenmaal boven is het wel genieten van het prachtige uitzicht op het Aurlandsfjord dat 650 meter lager ligt. Na onze korte stop rijden we verder over de Bjørgavegen. Dit is zeker een stukje weg dat je absoluut moet doen, want de uitzichten zijn adembenemend mooi. Stop zeker ook even aan het Vedahaugane uitzichtpunt.


Tip Net voorbij het Stegastein uitkijkpunt is er een kleine parking waar je de wandeling naar Prest kan starten. Prest ligt 1478 meter boven het Aurlandsfjord en vanaf dit punt heb je een prachtig panorama. Reken voor deze korte, maar pittige wandeling zeker 3 uren.

Onze road trip eindigt vandaag aan de Boyabreen gletsjer. Vanaf de parking is het maar een paar 100 meter wandelen om deze gletsjer van dichtbij te bewonderen. We blijven hier overnachten met zicht op de gletsjer.


Dag 9 - Een prachtige gletsjer en hemelsblauw meer


Vandaag starten we onze dag met de pittige wandeling naar de Flatbreen gletsjer. Vanop de parking stijgen we maar liefst 960 meter op 4 km. Een zware wandeling, maar zo de moeite waard. Na meer dan 4 uur stappen we terug in onze bus en zetten onze weg verder.

Tip Is deze wandeling te avontuurlijk voor jou? De Briksdal gletsjer is een alternatief. De wandeling naar deze gletsjer is 5 km lang en fysiek veel minder uitdagend, maar wel heel toeristisch. Doe deze heel vroeg op de ochtend om de drukte voor te zijn.

We eindigen onze route voor vandaag bij het prachtige Lovatnet meer. Voor het eerst op deze trip overnachten we op een camping. Camping Sande heeft een uitzicht die te goed is om over te slaan.


Tip Camping Sande is een aanrader. Kom vroeg genoeg, dan kan je een plekje op de pier bemachtigen. Hier een extra rustdag inplannen is ook een goed idee. Je kan hier ook een bootje huren om het magische meer te verkennen.


Dag 10 - De mooiste panoramaweg


Het eerste stuk van onze route vandaag is er eentje om U tegen te zeggen. We volgen de Gamle Strynefjellsvegen, een onverharde, maar goed onderhouden panoramaweg. Hij voert ons 27 kilometer lang door een prachtig dal met sneeuw, riviertjes, meertjes, woeste bergen en hier en daar een klein houten huisje. Genieten!


Na deze 'scenic route' vervolgen we onze weg naar het Geirangerfjord. Onderweg stoppen we bij het Breiddalen Valley uitzichtpunt, Geiranger Skywalk uitzichtpunt en Flydalsjuvet uitzichtpunt.


Tip Voor de tolweg naar Dalsnibba, die je moet nemen om de Geiranger Skywalk te bezoeken, betaal je met je busje 270 NOK. Bij goed weer zal je een prachtig vergezicht hebben en is dit te overwegen. Maar eerlijk, het is veel geld en er zijn mooiere, minder drukke plekken in Noorwegen.

Aangekomen in Geiranger valt direct het oversized cruiseschip op dat aangemeerd ligt. We voelen dat dit geen plek is waar we lang willen vertoeven en nemen de ferry naar Hellesylt. Deze overzet boek je best op voorhand. De overzet is ook voor wagens, maar je kan vanop het dek de hele overtocht genieten van het uitzicht. Achteraf gezien is deze overzet, die ons 1340 NOK kost, te druk en niet zijn geld waard.


Tip Als je de tijd hebt om rond te rijden en de boottocht over het Geirangerfjord je hart niet sneller doet slaan, dan kan je de overzet naar de Sunmøre Alps nemen vanuit Liabygda. Op die manier spaar je veel geld uit en vermijd je de meest toeristische plek van Noorwegen.

We rijden de ferry uit en we zijn direct overdonderd door het prachtige landschap in de Sunmøre Alps. We vinden een heerlijke slaapplek tussen de groene bergen. Dit is genieten!


Dag 11 - Beklimming in een groen paradijs


Opnieuw een regenachtige dag, maar we besluiten toch de wandeling naar Mount Saksa te doen. Je zou het zelf eerder een beklimming kunnen noemen. 1000 meter stijgen op 3 kilometer zonder een stukje plat. Een fysieke uitdaging, maar echt de moeite. Vooral het laatste stukje klimmen over een rotsenveld is lastig, maar het 360° uitzicht boven is adembenemend mooi. Neem een hele dag de tijd voor deze wandeling en geniet onderweg.

Na deze pittige wandeling rijden we verder richting Trollstigen. We overnachten op een plekje langs de weg, dicht bij het bezoekerscentrum.

Tip Heb je de tijd, blijf dan wat langer hangen in de Sunmøre Alps en doe nog één van de vele mooie wandelingen. Deze streek was samen met Jotunheimen onze favoriet van deze trip.


Dag 12 - Kronkelende wegen en veel wolken


We starten met een bezoek aan het Trollstigen uitzichtpunt. Vandaag staat ook de wandeling naar Stabbeskaret uitzichtpunt op de planning. Maar het weer is zo slecht dat we niet kunnen vertrekken. Op de blog van Charlie's Wanderings kan je alles over deze wandeling lezen. Hou je van avontuurlijke bergwandelingen, dan is deze echt de moeite!


Dag 13 - De mooiste wandeling van de road trip


Vandaag staat onze wekker vroeg, want de Romsdalseggen bergkam staat op onze planning. We hebben hoge verwachtingen van deze wandeling en die worden volledig ingelost. 11 kilometer en bijna 6 uur later zijn we het er over eens: dit was fenomenaal mooi, misschien zelf de mooiste wandeling van onze trip. Hier (binnenkort beschikbaar) lees je alle details over deze wandeling.

We blijven na de wandeling in de streek en rijden al richting Litlefjellet. We kiezen één van de vele plekjes langs de onverharde weg om te overnachten.


Dag 14 - Nog wat regen...


We kunnen deze dag met één woord beschrijven: regen. We hadden nochtans wilde plannen vandaag. Op de planning stond de korte, maar heel steile, wandeling naar Litlefjellet die (naar het schijnt) echt de moeite waard is. Eenmaal boven heb je één van de meest prachtige uitzichten op de volledige Romsdal regio en de Trollveggen bergwand.


In dit stuk van de route kan je rondrijden langs de Atlantische weg. Je rijdt hier bijna letterlijk door de Atlantische Oceaan over 8 bruggen die verschillende eilanden met het Noorse vasteland verbinden. Wij lieten dit stuk van de route (door tijdsgebrek) voor wat het was.


Dag 15 - Een onverwacht spectaculaire wandeling


De wandeling naar Flånebba is eentje die op niet veel mensen hun planning staat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we niemand zien tijdens onze hike. Maar het is genieten van de eerste tot de laatste minuut tijdens deze pittige wandeling. Hier (binnenkort beschikbaar) lees je alle details over deze wandeling.


Dag 16 - De mooiste vallei van Noorwegen


Wanneer we 's morgens door onze ramen kijken zien we de wolken weer samenpakken. We doen toch een poging om de mooiste vallei van Noorwegen te bezoeken. Innerdalen kan je enkel te voet bereiken. We parkeren (gratis) op de ruime parking en starten aan de wandeling. Dit is niet de meest spannende wandeling, maar mooi is het zeker. Bij goed weer kan je hier een heerlijk rustplekje zoeken met zicht op de Innerdalstårnet. Wanneer we de vallei door zijn willen we nog wat verder wandelen in de richting van deze prachtige berg, maar daar steekt het Noorse weer een stokje voor. We besluiten terug te keren naar ons busje en genieten van een warme chocomelk.

Na ons valleibezoek rijden we verder richting het zuiden, op zoek naar de zon.

Tip Heb je de mogelijkheid, plan dan een dagje in om het Dovrefjell National Park te bezoeken. Dit is de enige plaats in Noorwegen (en één van de weinige plaatsen op de wereld) waar je nog de muskusos in het wild kan spotten.


Dag 17 - Knutshøe, Jotunheimen op zijn best


We worden wakker en zien direct de zon door de gordijnen piepen. Yes! Op de planning: de Knutshøe Wandeling. Het weer is fantastisch vandaag en we genieten van de uitzichten, de wandeling en de natuur. Deze hike is fantastisch! Hier (binnenkort beschikbaar) lees je alle details over deze wandeling.


Dag 18 - Bessegen ridge hike


Vandaag staat de Besseggen ridge op onze menu, één van de meest populaire wandelingen in Jotunheimen. En dat is er aan te merken. Samen met vele andere wandelaars nemen we de overzet naar Gjendesheim om aan onze hike te starten. 16 kilometer en vele fenomenale vergezichten later komen we weer aan in Memurubu. Hier (binnenkort beschikbaar) lees je alle details over deze wandeling.


Tip Doe je deze road trip in juli of augustus, overweeg dan om Bessegen te skippen. De Knutshøe wandeling is een stuk rustiger en minstens even mooi.