top of page
  • Foto van schrijverNiels & Stefanie

Roads to Movement: van Bikelife naar Vanlife

We leren Niels (36) en Stefanie (32) van Roads to Movement kennen wanneer ze zich inschrijven voor Camperfactory. Dat deze 2 reislustige mensen wel van wat avontuur houden is een understatement. Sinds 2015 ontdekken ze samen de wereld: van korte wandeltochten in Europa tot langere roadtrips en backpacken doorheen Zuid-Amerika. We zijn het meest onder de indruk van hun huwelijksreis waarmee ze ongelofelijk veel mensen inspireerden: een wereldreis met de fiets doorheen Europa en Noord-Amerika. Na enkele jaren op de fiets bevinden ze zich weer in België en kriebelt het om hun volgende project te starten: een campervan bouwen. Op de Routegoesting blog delen ze maandelijks hun ombouw-avonturen.


“Een fietsreis is toch niets voor ons!”


In 2017 vraagt Niels officieel aan Stefanie of ze ooit met hem voor langere tijd op wereldreis wil gaan, haar antwoord is volmondig JA. We besluiten om maandelijks een mooi centje aan de kant te zetten om onze droom waar te maken, ondertussen begint er een wild idee te broeden in Niels zijn hoofd! 


“Gaan we anders niet met de fiets op reis?” Stefanie schiet onmiddellijk in de lach wanneer Niels dit vraagt. “Nee, een fietsreis is toch niets voor ons. Ik ben geen fietser en fysiek niet in staat om zoiets tot een goed einde te brengen.”, zegt Stefanie. Het idee belandt initieel in de vuilnisbak, maar het vuur is aangewakkerd bij Niels en het laat hem niet meer los. 


Uiteraard plan je een wereldreis als team, dus het feit dat Stefanie de fietsreis echt niet ziet zitten, wordt door Niels gerespecteerd. Ons plan van aanpak is wel duidelijk: de komende jaren gaan we veel op reis gaan om te ontdekken wat ons triggert en waar we gelukkig van worden.


Onze eerste liefde voor roadtrips


Onze eerste grote reis samen is er eentje naar de westkust van de USA in 2016. We besluiten een busje te huren en worden meteen verliefd op vanlife. Niets zo zalig als roadtrips maken en ontwaken in de nationale parken, midden in de natuur. Na een maand vol avontuur laten ze allebei een tattoo van het busje plaatsen: een herinnering aan een geweldige reis maar ook een belofte aan onszelf: Ooit kopen we een eigen campervan!Een tweede roadtrip met een campervan volgt in Nieuw-Zeeland. Zes weken de ultieme vrijheid om te genieten van dit adembenemende land doet ons nog meer dromen, we hebben de tijd van ons leven. We combineren het reizen in ons busje met verschillende huttentochten, maar ook met het huren van twee fietsen voor enkele dagen. Geen van ons twee beseft op dat moment dat de eerste grote stappen in het verhaal van onze wereldreis gezet worden…


Nadat we het zuidereiland voor enkele dagen vanuit volledige stilte op de fiets verkennen, gaat er bij Stefanie een lampje branden. Ze beseft dat ze dit eigenlijk best leuk vindt, dat ze geniet van de rust en dat ze nog meer op plaatsen komt waar je anders nooit zou geraken. “Wil je nog steeds op reis met de fiets?” vraagt Stefanie plots aan Niels. Die weet even niet wat hij hoort en zijn geluk kan niet op. Een eigen campervan ombouwen is voor later!


Terwijl we onszelf nog in de bergen van Nieuw-Zeeland bevinden, laten we alles even bezinken en babbelen we veel over de mogelijke fietsreis. Niels is ervan overtuigd dat we geen fysieke atleten hoeven te zijn om dit tot een goed eind te brengen, we trainen ons onderweg wel. Vanaf nu wordt ons motto, ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’.

 

Het idee om een eigen campervan om te bouwen wordt geparkeerd met een beetje pijn in het hart. Het is namelijk een manier van reizen waarvan we 100% zeker weten dat we het leuk vinden, terwijl we met fietsreizen nog geen ervaring hebben. Alles in ons lijf is echter klaar voor deze grote nieuwe stap, en dat busje ombouwen doen we later wel als we wat ouder zijn.Onze wereldreis met de fiets van onbepaalde duur


En zo geschiedde: in 2019 kopen we twee fietsen, fietstassen en kampeermateriaal. Helaas zorgt covid voor wat vertraging, maar uiteindelijk vertrekken we op huwelijks-fietsreis voor onbepaalde duur.


Uiteindelijk fietsten we een tweetal jaar. Het is een avontuur met vele hoogtepunten, magnifieke uitzichten en de zotste verhalen die ons nog jaren zullen bijblijven. Ook een reis met letterlijk ups & downs. Hoe heerlijk het buitenleven, de uitdaging en de vrijheid ook is, mentaal en fysiek is de reis niet te onderschatten. Dagelijks blootgesteld worden aan de soms extreme weersomstandigheden, deelnemen aan het verkeer als zwakke weggebruiker en de met momenten wel heel close encounters met wildlife vallen ons soms zwaarder dan we vooraf konden voorspellen. 

 

De reis leert ons gelukkig snel dat er altijd een beloning wacht op het eind van de dag, hoe klein deze ook mag zijn. Een warme douche na een week door de regen te fietsen, de eerste zonnestralen op ons gezicht na een bevroren tent in te pakken, de vele warme ontmoetingen onderweg en mensen die ons eten en een warm bed aanbieden. We leren leven vanuit dankbaarheid en de reis brengt ons ontzettend veel warme momenten, over de hele wereld, waardoor we zowel onszelf als elkaar beter leren kennen. Als relatietest kan zo een reis wel tellen!Gezondheid op de eerste plaats


Het begin van 2023 is zowel mentaal als fysiek een moeilijke periode voor ons.  We krijgen allebei te maken met blessures die maar niet herstellen. We besloten onze gezondheid op de eerste plaats te zetten en voor een tijdje terug te keren naar België. 


We worden warm opgevangen door vrienden en familie, maar we voelen dat ons avontuur nog niet mag stoppen. Na enkele intense jaren op de fiets merken we wel dat ons fietsavontuur zijn einde nadert. Dit avontuur mag plaats maken voor een volgende droom, maar welke dat is voelden we in de lente van 2023 nog niet goed aan. 


Fietsreis door Europa


Tot “verrassing” van onze familie en vrienden springen we in mei 2023 opnieuw de fiets op. Het plotse vertrek uit Mexico had zijn sporen nagelaten en het einde van die wereldreis met de fiets zorgde voor veel verdriet en twijfels, maar vooral voor veel vragen.


Als er iets is dat voor ons werkt, dan is het wel buiten zijn en bewegen. We fietsen door Europa, van België tot in Slovenië, maar voelen al heel snel dat de antwoorden vanzelf verschijnen. Ook al zien we op dat moment onze weg naar vrijheid misschien allebei een beetje anders, er is één ding dat steeds opnieuw naar boven komt...Een campervan als basis


Het is ondertussen sinds maart 2020 geleden dat we nog eens een huisje voor onszelf hadden. Na ons nomadenbestaan, waar we zo naar verlangden, voelen we dat we een plekje voor onszelf misten. Een plaats waar we af en toe tot rust kunnen komen, een plek om te schuilen als de weersvoorspellingen nog eens miserabel zijn… maar vooral een kleine thuis om op adem te komen tussen het reizen en de bijzondere ontmoetingen door. Je kan het al raden, wat past er bij ons beter als basis dan een campervan?


Onze oude droom van vanlife komt steeds sterker naar voor. We dromen luidop van een leven waarbij we onze liefde voor fietsen en bikepacken kunnen combineren met ons eigen busje. Waarom ook niet? Het beste van twee werelden: bikelife meets vanlife!

Comentarios


Recente posts
Instagram
Nieuwsbrief
bottom of page